kostel Nanebevzetí Panny Marie

Areál farního kostela P. Marie je položen na mírném návrší v jižní části vesnice na recentním hřbitově nepravidelně oválného půdorysu v sousedství návsi. Areál sestává z vlastního kostela, hřbitova, náhrobku hr. Frant. Xav. Věžníka, stojícího na hřbitově jižně od chrámové lodi a ohradní zdi hřbitova s branou. Orientovaný jednolodní kostel podélného typu s obdélnou lodí a odsazeným užším, stejně vysokým obdélným presbytářem s neobvyklým kýlovitě zahroceným dvoustranným závěrem s vnějšími opěráky, z nichž jeden stojí v ose stavby. K oběma bokům presbytáře symetricky přiléhají nízké přízemní obdélné přístavky, na S kaple Božího hrobu (dnes depozitář), na J sakristie. V západním průčelí předstupuje hranolová věž. Kostel je vyzděn převážně z lomového kamene, zdivo západní barokně prodloužené části lodi a věže je smíšené se značným podílem cihel. Nové vnější vápenné omítky z r. 1991 jsou monochromní smetanově bílé, neodlišují barevně tektonické a rámující reliéfně vystupující články od výplňových ploch.