1000146988 - kostel Nanebevzetí Panny Marie
kostel Nanebevzetí Panny Marie
Mladá Boleslav I
Kateřiny Militké

anotace

Hlavní městský farní kostel s gotickým jádrem z poloviny 15. století barokizovaný po roce 1700. Kostel stojí v čele náměstí přímo vedle děkanství.

historický vývoj

Původně gotický trojlodní kostel se dvěma páry kaplí, opěrné pilíře po obvodu. Barokní úpravy v letech 1701-2 a 1761.

popis

Kostel se nachází na SV straně náměstí vedle radnice. Jedná se o síňové trojlodí s předsíní v západním průčelí, dvěma páry kaplí, trojboce uzavřeným presbytářem a obdélnou barokně uzavřenou sakristií na severovýchodní straně kostela při presbytáři. Před kostelem po stranách schodiště jsou umístěny dva podstavce soch deponovaných z důvodů eroze do kostela. Předmětem ochrany je kostel Nanebevzetí Panny Marie, socha sv. Ignáce z Loyoly (podstavec), socha sv. Jana Nepomuckého (podstavec) a pozemek parc. č. 45.

• Kód CZ 9744, Mladá Boleslav, město statutární, Mladá Boleslav, Mladá Boleslav, Středočeský kraj
  • Kód CZ 9745, Staré Město, hl. městská čtvrť, Mladá Boleslav, Mladá Boleslav, Středočeský kraj