kostel sv. Petra
Benešov
Poříčí nad Sázavou
Poříčí nad Sázavou
Poříčí nad Sázavou
románský

anotace

Areál s kostelem, hřbitovní zdí s branou a pozemky hřbitova. Jednolodní, obdélný kostel, s apsidou a se západní hranolovou věží se dvěma řadami sdružených oken. že. V apsidě nástěnné malby. Románský kostel snad kolem poloviny 12. stol., obnovený 1677.

popis

Předmětem ochrany jsou: kostel, hřbitovní zeď s branou a příslušné pozemky. Kostel je jednolodní, obdélný, s apsidou a se západní hranolovou věží se dvěma řadami sdružených oken. Západní portál věže barokní, v patře dnes zazděný původní severní portál. V lodi zachovány stopy dvou původních románských portálů. Loď plochostropá, se štukovým rámem. Západní tribuna v šíři lodi podklenuta valeným obloukem, přístupná z věže. V apsidě nástěnné malby. Hřbitovní zeď - kamenná, neomítnutá, obklopuje hřbitov v nepravidelném oválu. Na J segmentově sklenutá brána s novodobými dvoukřídlými dřevěnými vraty.

• Kód CZ 12825, Poříčí nad Sázavou, býv. městečko, Poříčí nad Sázavou, Benešov, Středočeský kraj