měšťanský dvojdům

Dvě dvoukřídlá patrová stavení tvoří organický celek (dvojdům) se shodnou uliční fasádou. Spolu s ohradní zdí při severní straně vytvářejí rozsáhlejší nárožní celek. Areál je ze severní strany ohraničen sousedními domy (čp. 481 a 482) a z východní strany pletivovým oplocením. Dům východní (čp. 462), přiléhající východní stranou k sousednímu domu, je završen sedlovou střechou, dům (čp. 483) vlevo střechou valbovou s vestavěnou mansardou při úžlabí střechy; obě části jsou kryté bobrovkami. Severní křídlo domu čp. 462 tvoří patrový přístavek krytý prodloužením sedlové střechy. Vedle přístavku tvoří severní stranu domu, otočenou do dvora, patrová arkáda. Na severní straně navazuje na dům čp. 483 vysoká zděná brána a dále ohradní zeď, ke které jsou z vnitřní strany (ze zahrady) přistavěny novodobé přístavky. Jižní strana domů, otočená do ulice, je 7-osá se třemi vstupy: vpravo na kraji jsou novější obdélná dvoukřídlá dřevěná vrata, hned vedle obdélný vchod s rovněž novějšími dřevěnými dveřmi stejného typu a v levé krajní ose je podélný vjezd do garáže uzavřen novodobými plechovými dvoukřídlými vraty. Domy osvětlují v přízemí dvoukřídlá nedělená okna osazená v líci a v patře zapuštěná okna s příčníkem. Patro odděluje od přízemí profilovaná kordonová římsa shora krytá plechem. Fasádu přízemí člení nad mírně přestupujícím omítaným soklem pásová rustika, v patře plastická bosáž v nároží a jónské pilastry s bohatou štukovou hlavicí po stranách oken. Nad okny v patře, lemovanými profilovanými šambránami s uchy a kapkami, jsou bohatě zdobená štuková prolamovaná pole suprafenestry s vegetabilním dekorem. V jejich úrovni nad postranními pilíři jsou posazené rovněž štukové volutové konzolky. Suprafenestra a konzolky přiléhají k profilované římse. Plochu pod okny člení obdélná vpadlá pole s čabrakami po stranách a se vsazenou štukovou kartuší. Nad okny v přízemí, bez parapetů a nad garážovým vjezdem člení plochu rovněž suprafenestry. Okna v přízemí jsou jednodušší s hlavním klenákem ve štuku, zasazeným zčásti do šambrány, a s drobným vegetabilním dekorem. Fasáda západní uliční strany domu (čp. 483), 3-osé se dvěma slepými okny v patře, je členěna shodně, pouze ve střední ose je plocha pod orámováním slepého okna v patře (se štukovými květy v rozích) členěna. Při levém okraji, v úrovni přízemí jsou ve zdi osazeny plechové skříňky elektrického rozvaděče. Severní strana severního křídla s jedním oknem v patře v jednoduché šambráně člení vlevo svislý bosovaný pás. Přízemí s obdélným vstupem mírně předstupuje. Nad vstupem je umístěna novodobá stříška železné konstrukce, prosklená. Tato strana a obě uliční strany jsou v patře omítány na hrubo omítkou okrové barvy, architektonické detaily (římsy, pilastry, šambrány) a pásová rustika v přízemí jsou hladké; detaily světlejšího odstínu. Východní strana tohoto křídla, s omítkou narůžovělého odstínu, je hladká nečleněná s jedním oknem v patře a s půlkruhově zaklenutým vchodem v koutě. Vlevo navazuje arkádová severní strana domu čp. 462. Tři stlačené oblouky arkád v přízemí nesou hranolovité pilíře s jednoduchou hlavicí, arkády v patře jsou neseny na toskánských sloupcích, mezi které je vsazeno železné tepané zábradlí. Prostor arkád je podklenut plackami s pasy. V pravé ose jsou v obou podlažích vsazena obdélná novodobá nečleněná okna, ve střední ose v patře se nachází obdélný vstup do domu uzavřený novějšími dřevěnými dveřmi v horní části prosklenými a v patře nalevo je malé čtvercové novodobé okénko. Rovněž v obou podlažích jsou z boků obdélné vstupy s novějšími dveřmi. Samostatný vstup (obdélný), vedoucí ze západní strany do přístavku, je krytý pultovou stříškou na trámové podpoře vlevo, vpravo příléhající k arkádě. Nad vstupem je v úrovni patra obdélné okno. Severní strana s arkádami i přístavek jsou opatřeny bílou omítkou, pilíře a sloupky arkád jsou světle starorůžové. K severní straně domu čp. 483 přiléhá zděná brána s půlkruhově sklenutým vjezdem a nahoře, s bohatě profilovanou římsou, sedlovitě završená prolomeným segmentovým obloučkem a krytá vrstvou prejzů. Vjezd člení po stranách pilířky a oblouk lemuje profilovaná šambrána se štukovým hlavním klenákem ve vrcholu. Vjezd uzavírají obdélná dvoukřídlá vrata z prken skládaných nasvislo. Ve vrcholu brány je umístěna kamenná koule na plintu. Zleva na bránu navazuje vysoká omítaná zeď, nahoře zkosená s drobnou profilovanou římsičkou a krytá vrstvou prejzů. Ke zdi jsou přizděny z prostoru areálu v její výši novodobé přístavky (kůlna a prostory kadeřnictví). Z ulice je polovina zdi při bráně členěna při krajích plastickými bosovanými pásy a pilastrem uprostřed, omítkou i její barevností je sladěná s uliční fasádou domů; v pravém rámci je osazeno v líci šestidílné okno lemované šambránou, v levém rámci je obdélný vstup do kadeřnictví zastřešený novodobější stříškou. Druhá polovina zdi při severní straně je nečleněná, omítaná nahrubo. Předmětem ochrany jsou domy čp. 462 a 483, ohradní zeď s branou a pozemky č. parc. 2878, 2879, 2880, 2881.