Kolín
Ratboř
Ratboř
Ratboř

anotace

Rozsáhlý areál zahrnující dvojici zámků: Starý zámek středověkého původu byl upraven v baroku a koncem 19. století, Nový zámek je modernistická novostavba z let 1911-1915 podle projektu arch. Jana Kotěry.

popis památkové hodnoty

Původně šlechtické sídlo s hospodářským dvorem. Nový zámek, sídlo rodiny Mandelíků, majitelů místního cukrovaru, je významným dílem moderní architektury.

popis

Areál zámku se rozkládá na Z okraji vsi. Jádrem areálu je Starý zámek a Z od něj stojící Nový zámek, kolem nichž se rozkládá park obehnaný zdí a plotem (úsek J od starého zámku). Na J straně dvě brány, při třetí na V straně stojí vrátnice. Před J průčelím Nového zámku je umístěna fontána. Z od Nového zámku stojí skleník a V od stojí nevelký čtvercový objekt - altán (kde byly prý opice). S od Nového zámku stojí novodobé objekty, které nejsou předmětem ochrany. K Starému zámku na S a V přiléhal hospodářský dvůr, jehož většina objektů zanikla, došlo k přeparcelování a nové zástavbě. Dochovaly se pouze: obytné staveni čp. 2 a 82 (není předmětem ochrany) při S straně parku a sýpka (špýchar) na V straně areálu. Předmětem ochrany je: Starý zámek čp. 1 - stavba a pozemek st.p. 58, Mandelíkova vila čp. 40 zv. Nový zámek - stavba a pozemek st.p. 124, skleník - stavba a pozemek st.p. 123, altán - stavba a pozemek st.p. 56, ohradní zeď a plot, park, fontána a pozemky st.p. 57/2, 122, 129, 130, p.p. 366/1, 366/2, 366/3, 366/4, 366/5, 366/6, 366/7, 366/8, 366/9, 366/10, 366/11, 366/12, 366/13, 366/14, 378/1, 378/2; sýpka - stavba a pozemek st.p. 53/5 a pozemky st.p. 53/2, 53/9, 53/3, 53/4, 53/6, p.p. 564/1 část, 564/13, 564/14, 564/15, 564/16, 564/17, 564/18, 564/19, st.p. 221.

• Kód CZ 13645, Ratboř, ves, Ratboř, Kolín, Středočeský kraj

• operativní průzkum a dokumentace - okamžitá dokumentace, říjen 2007