vodní elektrárna
Nymburk
Labská 71
vodní elektrárna
novoklasicismus
hydroelektrárna

anotace

Neoklasicistní technická stavba podle projektu Antonína Engela z roku 1913, postavená v letech 1914-1919 firmami Kruliš, Lanna, Hanauer, Vlček a Herzán.

popis památkové hodnoty

Unikátně dochovaná vodní elektrárna s autentickou, dosud funkční technologii a velmi hodnotným architektonickým řešením. Jedná se o jedno z nejstarších zdymadel ve středním polabí a zároveň o cenný příklad technologického a provozního řešení tohoto typu vodních staveb.

popis

Vodní elektrárna se nachází na jižní straně města, na levém břehu hlavního koryta řeky naproti zámku. Objekt elektrárny stojí zčásti na břehu a zčásti na pilířích v řečišti, kde na něj od severu navazuje těleso jezu se čtveřicí manipulačních budek. Předmětem ochrany je: objekt vodní elektrárny (bez technologického vybavení), objekt jezu (bez technologického vybavení) na pozemcích parc. č. st. 3861 a 4107/5.

• Kód CZ 12407, Poděbrady, město, Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj
  • Kód CZ 18789, Zálabí, městská čtvrť (neúřední), Poděbrady, Nymburk, Středočeský kraj