rudný důl

Středověké technické důlní dílo, součást tzv.Oselského těžebního pásma. Pravděpodobně se jedná o část odvodňovací štoly kutnohorských stříbrných dolů, o úsek pocházející zřejmě z 30. let 14. století. Tato část chodby o délce cca 250 metrů je součástí rozsáhlého a pouze zčásti známého systému dolování s chodbičkami malých profilů a s úklonnými i kolmými jámami, dokončeného v první polovině 16. století. Nachází se mimo hlavní komplex, v nadložních oselských žílách. Vysekané podzemní prostory obsahují i přímé doklady původní činnosti, jako pozůstatky dřevěných žebříků, prkenných podlah a nástrojů, dále je zde přírodní sintrová výzdoba. Tato část důlního díla byla objevena v roce 1967 a následně upravena a zpřístupněna veřejnosti. Předmětem ochrany je vstupní portál, vstupní objekt a komplex důlních štol (veškeré součásti historické těžební činnosti v této oblasti).