zámek Březnice
Březnice
Březnice
Březnice
Zámecký obvod č.p. 24
renesance

anotace

Jádrem rozlehlého areálu je dvoupatrový zámek nepravidelného půdorysu s čtyřkřídlým nádvořím s arkádami. Z původní gotické tvrze bylo ve 2. polovině 16. století vystavěno honosné šlechtické sídlo, jehož vzhled nenarušily ani pozdější barokní úpravy.

Významné šlechtické sídlo.

popis

Areál zámku se rozkládá ve V části města. Zámek, původně hrad, má půdorys nepravidelného oválu kolem středního nádvoří. Na J vstupní brána s věží, na V vystupuje kaple, na S obvodu obíhá nižší přístavek s arkádami. Na nádvoří studna s mříží. Na S a Z hradba baštami. Na ní navazuje ohradní zeď s bránou a baštou. V ohradní zdi u mostu výklenková kaple. Kolem zámku parková úprava, na kterou navazuje obora (částečně obehnaná kamennou zdí). Předmětem ochrany je zámek, studna, hradební zeď s baštami, ohradní zeď s bránou a baštou a výklenková kaple, park a obora.

• Kód CZ 1286, Březnice, město, Březnice, Příbram, Středočeský kraj
  • Kód CZ 18854, Zámecký Okres, býv. městská čtvrť zámecká, Březnice, Příbram, Středočeský kraj