měšťanský dvojdům

Patrový čtyřkřídlý zděný dům, umístěný v uliční čáře, součást zástavby významného městského prostoru, v dnešní době hlavního náměstí. Stavba je situována na nárožní parcele, do Kollárovy ulice dodržující uliční čáru, směrem do Palackého náměstí dům proti sousední stavbě ustupuje. Hlavní fasády mají bohaté architektonické členění, nároží je navíc zdůrazněno bohatě plasticky lemovanou nikou ve formě baldachýnu se sochou. Střecha domu je valbová. Dům ve dnešní podobě vznikl spojením dvou původně samostatných objektů. Zachována je vnitřní dispozice z doby poslední historické úpravy, jeho barokní přestavby, dochovány jsou sklepy z původního gotického objektu na této parcele. Středověké zdivo bude zachováno pravděpodobně i v nadzemních částech. Objekt již dříve prodělal celkovou opravu a adaptaci a část jeho původních konstrukcí v patrech byla přitom upravena. Velmi hodnotný je barokní krov domu. Dům nadále obsahuje řadu cenných původních součástí a detailů a další mohou být ještě zachovány pod novějšími úpravami. Předmětem ochrany je: dům čp.157 (parc.č.1076), čp.185 (parc.č.1077) - stavba a pozemky parc.č.1076 a parc.č.1077.