měšťanský dům

Patrový řadový zděný dům v koncové poloze, umístěný v uliční čáře, součást zástavby podružné, ale významné původní komunikace v historickém jádru města. Stavba na hloubkově orientovaném obdélném půdorysu, k této hlavní hmotě přiléhá vzadu další část, původně snad náležející sousednímu domu. je rovněž patrová, zděná, krytá valbovou střechou a na sousední dům přímo navazuje. Hlavní fasáda do ulice je téměř bez členění, výraznějším prvkem je pouze římsa pod střechou a vstup do domu s částečně dochovaným původním kamenným ostěním. Střecha domu je valbová, krov byl vyměněn při dosud ještě probíhající celkové opravě domu. Zachována je vnitřní dispozice domu, dům přitom zřejmě není podsklepen. Středověké zdivo je dochováno v přízemí, další hodnotné konstrukce a detaily mohou být dosud ukryty pod mladšími úpravami. Předmětem ochrany je dům čp. 47 se zadním křídlem (na parc.č.354), ohradní zeď (na parc.č.355) a pozemky parc.č.354, parc.č.355.