městský dům

Zděný patrový dům o 3x4 osách byl vystavěn na půdorysu tvaru lichoběžníka, je volně situovaný a završený valbovou střechou krytou prejzy se dvěma komíny a pěti novodobými světlíky. Severozápadní stranou s přiléhající zdí je dům obrácen do ulice, severovýchodní stranu ohraničuje podél silnice novodobý plot, na který navazuje z východní strany kamenná zeď vymezující pozemek podél říčky Vrchlice; jihozápadní strana je uzavřená malým dvorkem s garáží. Do domu vedou tři vchody: z obou uličních stran jsou vstupy obdélné, lemované kamenným ostěním a uzavřené novějšími dřevěnými dveřmi. Nad ostěním vstupu na severovýchodní straně bylo osazeno malé podélné okénko. Vstup vedoucí na dvorek je rovněž obdélný, zastřešený novodobou pultovou stříškou. Většina oken je obdélných dvojitých čtyřtabulkových s příčníkem a lemovaných jednoduchou profilovanou šambránou s drobným parapetem. V přízemí na uličních stranách jsou dvě okna šestitabulková osazená v líci; na severovýchodní straně jsou tři okna slepá, na severozápadní jsou v patře dvě okna menších rozměrů s novějšími výplněmi a na jihovýchodní straně jsou osazena nasvislo v levé ose dvě úzká podélná okna. Fasádu člení kordonová římsa; na jihozápadní a severozápadní straně, kde se zalamuje nad vstupem, má tvar plochého pásu, na zbylých stranách římsa předstupuje a je svrchu kryta plechem. Nároží je v patře členěno plastickou bosáží. Při severovýchodním nároží se nachází kamenný nákolník. Interiér domu s plochostropými prostorami byl upraven pro obytné účely, dispozice zůstala nezměněna. Zeď navazující na severozápadní uliční stranu domu, vysoká cca 2 metry, je zděná, omítaná, krytá třemi řadami tašek ven spádovaných. Odsud vede na dvorek kamenný portálek, který je zapuštěn mírně pod úroveň terénu, uzavřený novodobými plechovými vraty. Portálek je obdélný, v horní části z vnitřní strany s mírným segmentovým zaklenutím a s drobnou profilací. Napravo je ve zdi osazeno na šířku obdélné okno s kamenným ostěním. Ke kamenné zdi, přerušené novodobými plechovými vraty, která ohrazuje pozemek domu z východní strany, byl přizděn novodobý přístavek z cihel, částečně vsazený do zdi. Na severozápadní straně, kde se zeď zalamuje, na ni navazuje novodobá garáž. Zde zeď, původně uzavírající celý pozemek, zanikla. V jihovýchodním rohu byl přizděním novější zídky zřízen na pozemku oddělený prostor; zeď zde byla nastavena novodobým pletivovým oplocením na sloupcích. Předmětem ochrany je dům čp. 33, ohradní zeď a pozemek č.parc. 201.