proboštství

Barokní areál proboštství je situován J od kostela Panny Marie. Jádro areálu tvoří budova probošství čp. 61. K SV rohu stavby přiléhá nízký novější přístavek. Hlavní budovu, zejména J směrem, obklopuje zahrada. Přibližně uprostřed zahrady stojí socha sv. Václava. Těsně před sochou, S směrem, je zbudovaná kamenná fontána. Východně od proboštství, těsně za budovou, se nachází mohutná stavba obdélného půdorysu, vystavěná z bílého režného zdiva s valbovými střechami. Velmi negativně se zde uplatňují mohutné vikýře. Před vstupním Z průčelím proboštství vyniká oplocení navazujícího pozemku. Na JZ a SV straně se dochovaly úseky ohradní zdi. V zahradě jsou umístěny dvě nové dřevěné stavby, které neruší prostředí areálu: altán a zahradní domek. Předmětem ochrany je areál proboštství čp. 61 - hlavní budova čp. 61, socha sv. Václava, zbytky fontány, oplocení, ohradní zeď a pozemky a vymezeného areálu.