1000124309 - zámek se zbytky kláštera
zámek se zbytky kláštera
3 - poškození velkého rozsahu
novogotika; gotika; renesance
industriální dědictví
zámek; pivovar Klášter; cisterciácký klášter; Gredis Monachorum

anotace

Zbytky gotického cisterciáckého kláštera ze 12. století vypáleno husity, upravené v 16. století na zámek a v 19. století přestavěné na pivovar.

Jedinečný doklad historické klášterní architektury.

popis

Areál se nachází na skalnatém ostrohu mezi údolím Jizery a potoka Zábrdky. V prostoru bývalého staroslovanského hradiště byl ve 12. století vystavěn cisterciácký klášter, který vypálili 1420 husité. Části bývalého kláštera jsou jen sporadicky zachované nebo se vůbec nedochovaly. Renesanční zámek který zde byl v 16. stol vybudován byl v 19. století přestavěn na pivovar a doplněn o další budovy. Předmětem ochrany jsou: zbytky kláštera (krypta, torzo proboštské kaple s lapidáriem), zbytky klášterního kostela (portál, fragmenty transeptu), zámek, zámecká zahrada, ohradní zeď zahrady s arkádami a nárožní věží, tarasní zdi. Na ploše památky se nachází řada nechráněných objektů souvisejících s výstavbou pivovaru od druhé poloviny 19. století. Severně od zámku je ve skále pod nádvořím vytesáno několik pater sklepů, využívaných průběžně stále k výrobě a zrání piva.

Lokality

• Kód CZ 6563, Klášter Hradiště nad Jizerou, ves, Klášter Hradiště nad Jizerou, Mladá Boleslav, Středočeský kraj