městský dům

Obytný dům čp. 39 je jedním ze čtyř domů stojících ve svahu pod Jezuitskou kolejí (spadajícím strmě do údolí Vrchlice), přístupných z úzké uličky nazývané Pod Hrádkem. Nížeji položený patrový dům čp. 39 využívající výrazných výškových terénních rozdílů, je svojí SZ stranou v úrovni přízemí zapuštěn pod terasu přístupové komunikace tak, že hlavní vstup vede přímo do patra domu. Druhý vstup z nádvorního průčelí je přístupný ze zahrádky, která se rozkládá na svažitém terénu kolem domu a je vymezena po svém obvodu převážně terasovou zdí (zeď je na SZ straně přerušena stavbou domu). Přímý vstup do zahrady je situován niže, v ose hlavního průčelí domu z uličky Pod Hrádkem. Zahrada je ve spodní části vymezena vysokou zdí, pod kterou vede místní přístupová cesta z údolí Vrchlice a u zadního průčelí domu končí kamenným schodištěm vedoucím také do výše zmiňované uličky Pod Hrádkem. Předmětem ochrany jsou: obytný dům čp. 39 (p.č. 185), ohradní a opěrné zdi (p.č. 185, 186) a pozemky č. 185 a 186.