rodný dům J. H. A. Gallaše

Přízemní, samostatně stojící dům obdélného půdorysu, částečně podsklepený sklepní místností, vyzděnou z lomového kamene, přístupnou z prostoru dvora, dům je zděný, hladce omítnutý. Střecha sedlová s polovalbou, orientovaná hřebenem kolmo k ose přilehlé komunikace, krov novodobý, hambalkový, podkroví využito pro obytné účely, střechy kryta skládanou krytinou (Betternit). Dům je situován při silnici na pravém břehu říčky Veličky, předzahrádka domu oddělena od komunikace dřevěným oplocením na kamenné zídce se sloupky. Štítové průčelí, orientované k silnici, je uzavřeno trojúhelníkovým jednoduše složeným štítem ze svisle kladených prken, na spodním okraji ukončeným úzkým pruhem podlomenice, kryté skládanou krytinou (Betternit), ve štítu tři větracími okénka – dvě ve spodní části štítu, jedno nad nimi. Uliční, štítové průčelí domu je dvouosé, s obdélnými, v líci odsazenými novodobými dvoudílnými okny. Centrálně mezi okny v horní části v zaskleném rámu umístěn nápis: „Zde žil a zemřel Josef H.A. Galaš spisovatel, buditel národa, občan obětavý. 1756–1840. Jurik a studentstvo sev. vých. Moravy.“ Boční, jihovýchodní průčelí domu je prolomeno nesymetricky pěti okenními osami. Vstup do domu je umístěn v bočním, severozápadním průčelí, členěném dvěma okny, dvěma vstupy a přizdívkou v zadní části domu. Dvorní, jihozápadní průčelí, ukončené štítem s podlomenicí, je dvouosé s krytým dřevěným schodištěm vedoucím na půdu.