kostel sv. Matěje
Tábor
Bechyně
Bechyně
Bechyně
nám. T. G. Masaryka č.p. 144

anotace

Orientovaný farní kostel s gotickým síňovým dvoulodím, které je zaklenuto na tři střední sloupy renesanční křížovou hřebínkovou klenbou. K presbytáři na severu přiléhá barokní hranolová věž.

historický vývoj

Původní stavba, jejíž vznik je kladen do konce 13. století a začátku 14. století, změnila po několika přestavbách svojí podobu. Z počátku 16. století pochází obvodové zdivo lodě a presbytáře a v letech 1613 – 1615 dochází ke sklenutí dvojlodí, které uskutečnil Jan Schutz z Českých Budějovic. Hranolová věž byla postavena v době raně barokní, na počátku 17. století a r. 1740 v době vrcholného baroka byla zastřešena cibulovitou bání. V tomto roce probíhá i výstavba bohatě zdobeného štítu presbytáře s výklenkem a se sochou sv. Matěje, který je orientován do náměstí. V 19. století dochází k výstavbě přístavků na severní a západní straně kostela.

popis památkové hodnoty

Kostel sv. Matěje se nachází bechyňském náměstí T. G. Masaryka a představuje nepřehlédnutelnou dominantu západní strany náměstí, do něhož se obrací presbytářem s opěrnými pilíři a barokní fasádou s volutovým štítem a hranolovou věží s arkádovým ochozem. Kostel tvoří ve městě významný urbanistický prvek a je pohledově velmi exponovaný. V jeho sousedství, jižně od kostela, je orientována budova děkanství čp. 143. Jedná se o architektonicky zajímavou stavbu z konce 13. století a začátku 14. století, která byla v době renesanční, barokní a v 19. století přestavěna do dnešní podoby, má cenné interiéry s hodnotnými architektonickými detaily a stavebními prvky. Z památkového hlediska je hodnotné sklenutí presbytáře síťovou klenbou. Velmi významné bylo období renesance, kdy bylo zaklenuto dvoulodí křížovou hřebínkovou klenbou na středové sloupy, vznikla kruchta spočívající na toskánských sloupech, sklenutí podkruchtí křížovými klenbami a dále byla postavena věž s arkádovým ochozem a cibulovou bání. V kostele se nalézá řada historických konstrukcí a prvků jako je kamenný pravoúhlý portál v presbytáři a okenní otvory oratoře s renesanční tepanou mříží, atd. Nad kostelem se dochoval hodnotný pozdně gotický krov klasového typu s dvěmi úrovněmi hambalků, se středovým sloupkem a s ležatou stolicí. Tesařské spoje plátované. Kostel sv. Matěje odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2 zák. č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči. Památková ochrana se vztahuje na celý areál. Kostel je součástí městské památkové zóny Bechyně.

stav zachování památkové hodnoty

Technický stav kostela je dobrý, proběhla celková rekonstrukce kostelní věže, oprava fasády kostela a oprava dožilých prvků krovu.

popis

Jedná se o orientovaný kostel s gotickým síňovým dvoulodím, které je zaklenuto na tři střední sloupy, spočívající na hranolových patkách a klenba lodi je křížová hřebínková bez žeber. Na východě na loď navazuje pětiboce zakončený presbytář sklenutý síťovou klenbou s profilovanými žebry bez konzol, který je od lodi oddělen polokruhovým vítězným obloukem. V západní části lodi byla vystavěna kruchta, spočívající na šesti vysokých toskánských sloupech s nepravidelnými půlkruhovými arkádami. Zábradlí kruchty tvoří kamenná balustráda z kuželek. Podkruchtí je zaklenuto čtyřmi poli křížové hřebínkové klenby bez žeber. Podél jižní strany presbytáře je patrová obdélná oratoř. Před jižní obvodovou stěnou lodě je umístěn přístavek jižní předsíně, který je otevřen polokruhovým otvorem. V SV rohu kostela je hranolová věž, v jejímž podvěží je umístěna čtvercová sakristie sklenutá jednoduchou křížovou hřebínkovou klenbou bez žeber. Podél severní stěny lodě je severní obdélná kaple zaklenutá valenou klenbou a přístavek, přes který je přístupná věž. Nad lodí se dochoval hambalkový krov klasového typu z období pozdní gotiky. Krov má dvě úrovně hambalků s vrcholovou vaznicí se středovým sloupkem a s ležatou stolicí v první úrovni krovu. Příčné ztužení tvoří šikmé vzpěry v symetrických párech tvaru „V“ vedoucí ze středového sloupku přes hambalek do krokví a dále patní vzpěry a pásky v první úrovni, které vedou z krokve přes rozpěru a jsou plátované do hambalku. Podélné ztužení je v první úrovni tvořeno šikmými vzpěrami mezi ležatými sloupky a dále ondřejskými kříži mezi svislými sloupky ve středové rovině. Spoje plátované.