Jindřichův Hradec
Jindřichův Hradec
Jindřichův Hradec I
Jindřichův Hradec
nám. Míru č.p. 138
Neuhaus

anotace

Jde o dva spojené domy, které si zachovaly v mnohém samostatnou dispozici i fasádu. Původně středověké domy, fasády renesančně upraveny, loubí zrušeno v 17. století a obnoveno ve 20. století.

historický vývoj

původně středověké domy, fasády renesančně upraveny, loubí zrušeno v 17. století a obnoveno ve století 20.

popis památkové hodnoty

V domě je řada cenných gotických a renesančních portálů a dalších kamenných prvků. Ve své dnešní podobě je Langrův dům jedním z nejcennějších objektů měšfanské architektury celostátního významu. Věc splňuje svým umístěním, charakterem a historickou podstatou podmínky ustanovení § 2 a § 42 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění pozdějších předpisů.

dobrý

popis

Jde o dva spojené domy, které si zachovaly v mnohém samostatnou dispozici i fasádu. Oba ale spojuje v přízemí loubí o šesti obloucích na osmibokých sloupech s jednoduchými čtvercovými hlavicemi. Levý dům má loubí klenuté hřebínkovými, pravý sklípkovými klenbami. Pravý dům, dříve čp. 139, o šířku loubí předstupuje před souseda a na nároží tohoto výstupku je válcový arkýř zakončený vížkou s bání.

• Kód CZ 6059, Jindřichův Hradec, město, Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj
  • Kód CZ 6060, Vnitřní Město, hl. městská čtvrť, Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj