kostel Zvěstování P. Marie

Kostel Zvěstování P. Marie je situován při severním okraji obce Dobrš. Východním směrem od kostela se nachází, menší, původně románský kostel sv. Jana a Pavla na zalesněném návrší. Jednolodní kostel s pětiboce uzavřeným presbytářem, s obdélnou sakristií na severní straně, s kaplí sv. Kateřiny podél jižní strany lodě a s přístavkem na západní straně. Kostel vždy býval bez věže. Funkci věže se zvony plní nedaleký kostel sv. Jana a Pavla. Kolem kostela se nachází funkční hřbitov, který byl pravděpodobně někdy v polovině 20. století nověji rozšířen SV směrem (na leteckých snímcích z roku 1949 je hřbitov již rozšířený). Hřbitov je ohraničen ohradní zdí s bránou na jižní straně. V jižní části hřbitova je při ohradní zdi situována budova márnice. Součástí kulturní památky je i náhrobek Martanů, který na hřbitově v současné době není. Pravděpodobně byl někdy v 80. – 90. letech 20. století převezen majiteli do Prahy (hrobové místo, kde se nacházel památkově chráněný náhrobek bylo v roce 1991 převedeno na rodinu Jirků ze Svaryšova).