předměstský dům

Dům uzavírá na severu východní frontu Rybářské ulice. Jedná se o vizuálně výrazně exponovaný objekt. Dům čp. 8 má nepravidelný půdorys ve tvaru písmene L. Původní objekt vznikl patrně v roce 1602. Renesanční výstavbu dokládá vstupní portál z ulice s iniciálami F A a letopočtem 1609. V roce 1687 se objekt rozdělil na dvě stavby čp. 8 a 9. Původní budova s vnitřním srubovým obložením byla adaptována v období klasicismu. V roce 1967 byla stavba po téměř úplné demolici dostavěna. Současný objekt je volnou hmotovou replikou původní stavby, ze které zůstalo zachováno pouze JV nároží - z jižní lícové zdi úsek 3 os od východu a z východní zdi pak první osa od jihu. Zahrádka při jižním průčelí čp. 8 je doložena na mapě stabilního katastru z roku 1826.