měšťanský dům

Dům se nalézá v severní frontě domů ulice Parkán, kam se obrací hlavním průčelím se sgrafitovou fasádou. Jeden z mála objektů většího měřitka v ulici na podélné parcele, pravděpodobně vznikl v renesanci sloučením dvou středověkých objektů. Střecha je sedlová s částečně otevřenou mansardou. V 50. letech se uplatňovala na hlavní budově eternitová krytina, která zřejmě nahradila šindelovou střechu. V 90. letech byl celý objekt zastřešen novou pálenou krytinou z bobrovek. Dům podél ulice má na střeše provedeny dlouhé pultové vikýře. K řece vystupuje boční křídlo s trojúhelným štítem. Hlavní průčelí je kryté sgrafitovým kvádrováním. Sokl je nečleněný. Průčelí ukončeno fabionovou římsou, která již ale není součástí renesančního průčelí. Portál do vstupní símě je zdoben stuhou. Zajímavým členícím prvkem jsou tři liché arkády. Rizalit má renesanční římsu zdobenou německým nápisem. Mezi okny rizalitu je v kartuši namalován obraz Panny Marie Kájovské doprovázený dvěmi světci. Mariánský obraz částečně skrývá erb z renesančního období. Dvorní průčelí se uplatňuje výrazně v panoramtu, včetně severního křídla v růžovo bílé barevnosti. Omítka křídla byla původně tmavá patrně z odpadu těžby grafitových výluhů. Přístavek měl původně pultovou střechu se štítem k čp. 104. Byly nově upraveny pilířky pavlače a dřevěné schodiště z pavlače do 2 patra. Byla zbořena vnější zídka s průchodem k řece. Dům slouží v přízemí jako restaurace a v ostatních částech k obytným účelům.