měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 113 se obrací hlavní fasádou k jihu do ulice Parkán. Zadní část domu se uplatňuje v severní frontě zástavby podél Vltavy. Zadní průčelí s dřevěnou pavlačí je v přízemí bývalou hradbou. Budova vznikla patrně v období pozdní gotiky, první zpráva o ní pochází z roku 1526. Dnešní stav je výsledkem patrně renesanční a klasicistní přestavby. V přízemí je vlevo segmentově sklenutý vstup do domu. Vstupní jednokřídlé dveře jako kopie barokních dveří, pochází ze 70. let 20. stol. Segmentový světlíkový otvor má zasklení do kruhových terčů. Hladká, nečleněná fasáda je z větší části porostlá břečťanem. Na průčelí směrem k řece předstupuje dřevěná pavlač nesená trámem na dvou sloupcích.Střecha nese sedlovou střechu krytou šindelem.