boží muka

Ranně barokní sloupková boží muka stojí po levé straně při silnici k Pořežínu v Z části obce v těsné blízkosti domu čp. 138. Dříve stávala vedle mohutného, dnes již pokáceného, listnáče pravděpodobně cca o 2 m vlevo od současného umístění. Na nízké čtvercové odstupňovaně profilované základně spočívá sloup s entazí a toskánskou patkou ukončený mohutnou kubickou hlavicí. Hlavice zdobena nárožními plastickými volutami se závěsy přechází v profilovanou krycí desku s rozetami uprostřed stěn. Na desce je umístěna jednoduchá kaplice hranolového tvaru, členěna mělkými nikami půlkruhově zaklenutými. V mělkých nikách jsou znatelné otvory pro umístění obrázků. Kaplice je završena přesahující stříškou v podobě komolého jehlanu, z jehož vrcholu vyrůstá litinový trojramenný cyrilometodějský kříž. Z čelní strany je na stříšce vyrytý letopočet 1697.