kostel sv. Ondřeje
Jindřichův Hradec
Strmilov
Strmilov
Strmilov

anotace

Jednolodní kostel s půlkruhovou apsidou stojí obklopen hřbitovem za obcí Strmilov při cestě do Kunžaku. Kostel románského původu byl upravován v letech 1604 a 1711.

kostel románského původu, upravován v letech 1604 a 1711.

popis památkové hodnoty

Kostel sv. Ondřeje odpovídá pojetí kulturní památky podle § 2 a 42 zákona č.20/1987 Sb. o státní památkové péči. Památková ochrana se vztahuje na celý areál. Kostel sv. Ondřeje je nejstarší sakrální stavbou v okolí Strmilova a dokládá kontinuitu osídlení a církevní správy v regionu. Předpokládá se, že v jeho blízkosti stávala původní obec, později přesunutá směrem k severu. Kostel románského původu obsahuje řadu hodnotných stavebních konstrukcí, k nímž patří především středověké zdivo stavby, klenba presbytáře z roku 1604 a další stavební úpravy pocházející z počátku 18. století. Velmi hodnotné jsou také nástěnné malby na klenbě presbytáře.

V době dokumentace nevykazoval objekt viditelné poruchy.

popis

Areál zahrnuje jednolodní kostel, hřbitov a vstupní bránu s ohradní zdí. Jednolodní kostel s půlkruhovou apsidou stojí obklopen hřbitovem za obcí Strmilov při cestě do Kunžaku. Zděný orientovaný omítaný kostel se sedlovou střechou má půlkruhový závěr zpevněný opěráky s pultovými stříškami. Kostel má hladké vnější omítky. Kostel románského původu obsahuje řadu hodnotných stavebních konstrukcí, k nímž patří především středověké zdivo stavby, klenba presbytáře z roku 1604 a další stavební úpravy pocházející z počátku 18. století.

• Kód CZ 15424, Strmilov, město, Strmilov, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj