venkovská usedlost

Usedlost čp. 6 a čp. 30 je součástí vesnické památkové rezervace Holašovice - památka UNESCO. Obě hlavní průčelní hmoty, obytný dům a výměnek jsou v průčelí završeny prostými, přímočarými štíty. Trojstranný statek je položený uprostřed východní fronty holašovické návsi. Vlevo od vjezdových vrat je obytný dům, na který navazují stáje a kolny. Na druhé straně dvora je výměnek a za ním chlívky. Dvůr příčně uzavírá stodola, která navazuje na stáje. Areál usedlosti doplňují o dvě kamenné ohradní zdi na pozemku 3080/1 a 3080/2, k.ú. Holašovice, které byly v roce 2014 doprohlášeny za nemovitou kulturní památku. Pozemek zahrady není památkově chráněný. Usedlost je užívána k obytným účelům, chovu koní a zároveň jako specializované vesnické muzeum.