měšťanský dům

Měšťanský dům stojí v nárožní poloze na křižovatce Dlouhé a Široké ulice, hlavním průčelím se obrací do Dlouhé ulice. Dům má hladké fasády, jejichž plochu člení pouze malované šambrány oken a malovaná bosáž na nároží. Průčelí du ulice neprošlo významnějšími změnami, nadále se uplatňuje v šedobílé barevné kombinaci, šedou nárožní bosáží, šedými okenními šambránami, šedým soklem. Bílá plocha je tvořena vápenným nátěrem, šedá tektonika je v silikátu. Zvalbený prkenný štít s krycími lištami styku prken je zcela novodobý z konce 80. let 20. století. Vstupní žulový portál je novotvarem. V bočním průčelí se alespoň obrysově uplatňuje pyramidální kompozice tří okýnek se středním dýmným otvorem pro odvod kouře. Tyto otvory by neměly zaniknout, odpovídají torzálně dochované jizbě, jejíž západní stěna byla prezentována po velké rekonstrukci v 80. letech 20. století. Při dalších úpravách zanikla.V 80. letech byl hlavní díl budovy ubouraný do úrovně patra, vedle krovu, stropů 1. patra byla odstraněna v celém rozsahu i korunní římsa. Dvorní fasáda k řece ve dvou úrovní, nad řekou je zcela novodobá patrová terasa, předimenzovaná svou hmotou, je nařízena její redukce. Nad terasou se uplatňuje patrové dvorní průčelí ve stejné barevnosti jako uliční průčelí. Poslední opravy proběhly s použitím armovací sítě. Objekt má polovalbovou střechu a pultové vikýře jsou kryté šindelem. Šindelová krytina na pero a drážku z roku 1990 vystřídala eternitovou krytinu. Krov zcela nový, v roce 2018 vznikla zcela předimenzovaná stříška nad původním vjezdem do dvora.