měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 148 v Horní ulici je založen ve svahu, takže při pohledu z Horní ulice je patrový, ale zadní trakt se ze dvora jeví jako dvouposchoďový. Objekt má z části polovalbovou a na zadním traktu valbovou střechu krytou bobrovkami. Dům se hlavním průčelím obrací k jihu do Horní ulice. V přízemí je vstupní kamenný portál s ušima a stezkou po obvodu. Raně barokní portál je posunut mimo osu směrem do prava. Pravé obdélné okno má kamenné ostění. Horní patro je děleno na tři vpadlá pole a v každém z nich je jedno obdélné okno. Nad prejzy krytou korunní římsou vystupuje štít s volutovými křídly a mírně předstupující střední částí s trojúhelným frontonem. Průčelí je mezi zdejšími objekty poměrně specifické členěním výrazně vystupujícími lizenami, v celém rozsahu se jedná o raně barokní řešení fasády. Barevné řešení odpovídá tektonickému členění. Poněkud nezvykle je vpadlá přízemní část, velice vzácně se zde uplatňuje bílý sokl (odpovídá tektonice). Na fasádě je zřejmě použit silikátový nátěr. Ještě na poč. 20. stol. existovaly v uličním průčelí výkladec a dvoje klasicistní dveře. V 70. letech byl upraven pravý vstup na okno. Dvorní průčelí je nearchitektonizované, na fasádě předstupuje ve dvou úrovních pavlač s dřevěným zábradlím.