zájezdní hostinec Nová hospoda

Divadlo - rozsáhlý objekt nepravidelného půdorysu, jehož hlavní průčelí (linie průčelí zalomením reaguje na průběh stáčející se komunikace) je v levé části s hlavním vstupem jednopatrové a přízemní v právě části. Zhruba na střední ose vybíhá od severního průčelí uličního křídla kratší, kolmé křídlo. Značně členitý areál městského divadla je složený z několika objektů, umístěných podél Horní ulice. Kolem roku 1877 byl starší objekt upraven v historizujícím duchu do dnešní podoby. Při radikální rekonstrukci v 80. letech 20. století byla při respektování vnějšího pláště byla vyměněna podstatná část vodorovných konstrukcí. Fasády se uplatňují ve dvou odstínech hnědošedé, zřejmě na základě architektonického návrhu. Západní osmiosý patrový díl má tmavší šambrány, východní díl s bohatší plastickou výzdobou má naopak tmavší vpadlou plochu a světlejší tektonické prvky tj. zdvojené pilastry, sokl, římsu a odsazené půlkruhové šambrány. Zadní mohutná budova s hledištěm a jevištěm má monochromní nátěr. Hlavním zdobným prvkem je kovová pultová stříška s obloučkovým dekorem před vstupem na mohutných konzolách. Na hlavním vstupem se uplatňují dva mosazné ? reliefní obličeje herců a text městské divadlo z mosazných písmen. Do dvora zasahuje především objekt divadelního hlediště. Nejvýraznějším prvkem jeho východního průčelí jsou žaluziové okenice zakrývající zaslepená okna hledišťního prostoru.