pamětní kámen

Pamětní kámen z doby třicetileté války je umístěn na křižovatce v centru obce pod kostelem u domu čp. 136. Původně stával cca o 20 m západním směrem přes silnici u domu čp. 45, odkud byl přemístěn při stavbě silnice. Kámen tvoří mohutná pravidelná deska obdélného půdorysu. Z čelní strany je kámen zdoben negativním reliéfem latinského kříže vyrytého cca 5 cm širokou rýhou. Pod jeho pravým ramenem je vyryt obrys meče (šavle). Podle legendy byl vztyčen na památku zavražděného švédského důstojníka, který byl místními obyvateli zavražděn a oloupen o vojenskou pokladnu. Pod tzv. švédský kámen měli vojáci zakopat velitelovu zbraň, při přemísťování se pod ním opravdu našla šavle, která je dnes uložena v polenském muzeu. Rozměry: cca 118 x85 x 34 cm