měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 149 v Horní ulici má hlavní průčelí obrácené k jihu do Horní ulice. V přízemí je uprostřed vstupní portál se stlačeným záklenkem a s kamennými stojkami, které by mohly být pozůstatkem středověkého vstupu. Po obou stranách portálu je okno se záklenkem stejného tvaru. Nad hlavní římsou vyrůstá štítová atika, jejíž střed vrcholí protínáním polokruhů zdobených zubořezem vzniklým z nakoso kladených cihel. Boční strany atiky jsou obloučkově vykrojeny a reliéfními pásky odděleny od širšího středu, do jehož středu je vsazeno malé segmentové okénko. Měšťanský dům se svým průčelím významně podílí na charakteru zástavby severní fronty domů v Horní ulici. Průčelí není kromě červeného nátěru cihel barevně řešeno. Na poč. 20. století se zde ještě uplatňoval lizenový systém členění, výrazně vystupující nadokenní římsy, dekorativní výzdoba oken. V meziválečném období bylo průčelí upraveno do současné podoby. Na počátku 20. stol. se zde uplatňovaly dva postranní vstupy s dveřnicemi. Novodobé šestitabulkové výplně vycházejí z klasicistního členění. Dvorní průčelí není architektonizované, nejsou zde pavlače. Drobný přízemní přístavek s putovou střechou navazuje na hlavní budovu. V 70 letech byl zbořen patrový přístavek na konci parcely.