židovská škola

Areál bývalé židovské školy je situován v centrální části židovského ghetta na parcele st. p. č. 198. Klasicistní areál získal svou podobu v druhé polovině 19. století úpravou obytného domu pro potřeby židovské německé školy. Tento obytný dům se zázemím (stáje, palírna a obchod s kořalkou) byl postaven na místě menší usedlosti a je zachycen na mapě stabilního katastru z roku 1835 v rozvržení téměř odpovídajícímu dnešní podobě. Součástí areálu školy jsou dva objekty: uliční stavba na obdélném půdorysu s navazujícím dvorním křídlem a dvorní budova na půdorysu „U“. Objekty jsou na parcele řazeny za sebou, člení tak parcelu na dva dvory. Centrální nádvoří uzavírá ze západu ohradní zeď, z jihu a východu průběžná pavlač. Druhý dvorek ukončuje na severní straně opěrná zeď se samostatně stojícím sklípkem pod parcelou st. p. č. 541 a ve směru východním ohradní zeď s brankou. Vnější podobu objektů negativně ovlivnily stavební úpravy v druhé polovině 20. století. V současné době probíhá postupná rehabilitace jednotlivých fasád včetně okenních výplní. Hmota areálu a dispoziční členění zůstalo původní a odpovídá typologii školského zařízení druhé poloviny 19. století.