vinný sklep s lisovnou

Na někdejším severním okraji obce v ulici - V údolí stojí patrová lisovna. Je charakteristická pro hanácko-slováckou oblast. Štítem je orientovaná do uličky (V údolí) s obytnou i sklepní zástavbou. Hmotnost a strohost průčelí je zmírněna na osu umístěným segmentově zaklenutým žudrem s pultovou stříškou. Vchod je pod úrovní terénu, sestupuje se k němu po cihelných schodech. Dveře vedoucí do lisovny jsou dřevěné a v nadpraží mají malý větrací otvor. V levém pilíři žudra je segmentově zaklenutá nika. Jediným zdobným prvkem fasády je kříž nad pultovou stříškou žudra. Kamenný plochý olištovaný jetelový kříž v místě křížení břeven nese plastický Kristův monogram, tedy písmena IHS. U paty kříže jsou patrné zbytky minuskulního nápisu: „In Anno 17.. ist der Iones Pvtrlae tot", z něhož se dovídáme, že po roce 17.. je Jan Putrla nebo snad Petrla mrtev. Patrně jde o náhrobní kříž, který byl na lisovnu přenesen druhotně. Po obou stranách žudra je male pravoúhlé okno, chráněné mříží. Dvě okna v patře vedou na sýpku. Původně byla segmentově zaklenutá, po opravách počátkem 80. let 20. století však byla vyměněna za pravoúhlá. Trojúhelníkový štít v průčelí vymezují zbytky ořímsování. Vzhledem k tomu, že lisovna byla postavena v 18. století v období baroka, lze předpokládat, že fasáda byla původně plastičtější a později podlehla zjednodušujícím opravám. V 80. letech 20. století byly na objektu provedeny břizolitové omítky a její kontury tím nabyly tvrdý lineární vzhled. Tehdy byl také obložen sokl v průčelí kabřincem a byl zazděn pravoúhlý otvor, násypka na hrozny, pod levým oknem v přízemí. Při současné opravě byl kabřincový obklad odstraněn a na fasádu vrácena hladká omítka. Zadní průčelí je prolomeno na osu pravoúhlým vchodem v žudru s pultovou stříškou, nad ním je pravoúhlý podávací otvor na půdu. Lisovna je zaklenuta stlačenou valenou klenbou se styčnými výsečemi s vytaženými hřebínky. Naproti vchodu do lisovny jsou dřevěné deskové dveře vedoucí do šije a do klenutého sklepa. Vlevo od vchodu do sklepa stojí dřevěný jednovřetenový lis s profilovanými klanicemi a na hynštu s monogramem K K a s rytým letopočtem 1886. Sklep, tvořený dvěma rameny, je vyzděn cihlou. Sýpka v patře je plochostropá s trámovým stropem a sedlovou střechou.