krucifix

Přibližně v centru obce podél hlavní komunikace umístěn kamenný kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže je umístěna na izolovaný základ čtvercového půdorysu v mírně svažitém terénu. Soklová část je tvořena krychlovou paticí, přecházející ve vysokou kvádrovou část a zakončena rovnou vyloženou deskovou římsou. Plošná výzdoba se omezuje na sekaná pole zrcadel s vpadlými poly bohatě zvlněné bordury. Na úrovni paty s terči v podobě květin, na úrovni čelní strany středové části pak s reliéfem Bolestné Panny Marie v celé postavě přísně plošného pojetí, pod níž je sekaný majuskulní nápis DOKONÁNO JEST. Boční stěny jsou členěny reliéfy úponků vinné révy a symbolů nástrojů Kristova utrpení, jako kladiva, žebříku, hřebů, houby, kopí a dalších. Na hladké zadní ploše je sekaný majuskulní nápis ve znění: “ Z BOZI POMOCI JE TENTO KRZIS WISTAVEN OD OPCE BISKUPIC: V ROKU 1866:”. Na hlavici dosedá čtyřboký pylon ve spodní části s paticí na všech stranách s trojúhelnými štítky a v ploše pak pročleněného opět zrcadly s bordurou a motivy třiceti stříbrných, kalicha a dalších symbolů tématicky vycházejících z pašijových scén. Na deskovou římsu ve vrcholu pylonu dosedá vlastní těleso kříže pravoúhlého ukončení ramen, nesoucí korpus Krista. Patrné výrazné prověšení s akcentací partie bederní roušky a hlavy v náklonu k pravému rameni. Na horním konci svislého břevna je umístěna nápisová blána s písmeny I N R I. rozměry: sokl cca 0,6 . 0,6 m, výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec