krucifix - hlavní kříž

Pískovcový kříž je umístěn osově na centrální osnovu komunikací v prostoru městského hřbitova u kostela sv. Václava. Architektura kříže sestává ze čtvercové základny o dvou stupních se splavelem. Vlastní trojdílný sokl je členěn pravoúhlou v horní třetině odstupňovanou paticí s navazující středovou částí patrného konvexního vyklenutí hmoty ve spodní části a zakončeného vyloženou profilovanou deskovou římsou. Ze tří stran jsou hladké plochy dříku soklu členěny sekanými lineárními rámy, na čelní straně pak doplnění o rokajovou erbovní kartuš v nízkém reliéfu se znakem hrabat Illesházy se zalcením figury a stříbřením klenotu. Na římsu dosedá vlastní dřík kříže na nízký plintus s čelní profilací volut a středového motivu rokaje. Dřík je pak na třech stranách v ploše členěn opět sekanými lineárními rámy, doplněnými ve spodní části motivem píšťal. Vlastní kříž jetelového ukončení ramen nese mírně prověšený korpus Krista anatomicky vyvážené konstituce až malířského pojednání povrchu s bohatou traktací bederní roušky a hlavou skloněnou k pravému rameni. Poněkud neobvykle je levá noha natažena, zatím co pravá je mirně pokrčena a natočena v koleni k levé noze. Na horním konci svislého břevna je umístěna nápisová blána. rozměry: sokl cca 0,4.0,4 m, výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec