socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna při komunikaci v části Bylnice na výškově odstupňovaném soklu. Je členěn na přízemní pravoúhlou ve vrcholu zalamovanou patu, přecházející ve střední část se ztlačenými volutovými křídly. Čelní strana je doplněna pravoúhlým lineárním sekaným rámem s konvexně probranými kouty. V ploše rámu je umístěn sekaný minuskulní nápis ve znění: “LVX Vero De Deo CanDeLabro sVper posIta sVo sanCte Ioannes NepoMVCene ser Vos tVos et serVas tVas tVere et osten De - ty patrone nepoMVCky poh Let na nas sLV zebne a na ....D brvnowsky neDeg nam Iene hanby a potVpy gak sWeCkeg tak WeCneg znatI Ioanne s nepo MVCene beWa hre Vnsz Von spotten toCh ter Vndt sohne” Ve vrcholu je sokl ukončen profilovanou vyloženou korunní římsou, na níž dosedá výškově profilovaná podnož s lineárními sekanými lizénovými rámy v ploše trochilu. Na čelní straně je osazeny kované rameno původní závěsné dnes chybějící svítilny s motivem zavilin v základním trojúhelném rámu kontrukce. Vlastní světec je podán v klasickém ikonografickém schematu, jako kanovník v trojdílném oděvu s biretem na hlavě. Tělem prochází výrazná diagonála pohybu výrazného kontrapostu s vahou na pravé noze. Horní polovina těla se nakláná nad levý bok, pod vahou levicí drženého krucifixu. V pravici na hrudi svírá palmovou mučednickou ratolest. Celkový pohyb je podpořen vytočením a předklonem hlavy k levému rameni s pohledem na krucifix. Traktace roucha odráží dynamiku pohybu i odlišnou poddajnost jednotlivých částí oděvu v často uplatňovaném řídkém řasení v několik málo průběžných záhybů, lemujících pohyb nohou s reakcí na čelní závan vzduchu. Socha je doplněna kovovými armaturami hvězdné svatozáře o celkově pěti hvězdách a palmové ratolesti. rozměry: sokl cca 0,4.0,3m, výška cca 2 - 2,2 m materiál: kámen - pískovec, kov, zlacení