kříž zv. školní

Kamenný kříž vytesaný z jemnozrnného bělavého pískovce se nachází u křižovatky ulic Sibiřská a Hluboká, za plotem v zahradě u základní školy v Neštěmicích. Školní budova vyrostla v roce 1894 na místě zemědělské usedlosti čp. 32, která patřila rodině Franze Siecheho. Hranolový sokl je osazen na dvoustupňovém čtvercovém základu. Dřík zakončený profilovanou římsou se směrem vzhůru jemně zužuje. Na čelní straně soklové římsy je umístěna nápisová páska s textem: „Dein Gotthilf also segn“, která je v horní části ozdobena andílčí hlavičkou. Na římsu navazuje nástavec čtvercového půdorysu zakončený stylizovaným terénem, na kterém je vztyčen latinský kříž, jehož břevna jsou jetelovitě ukončena. Na severu a západě je Golgota obtáčena nápisovou páskou s textem: „In Jesu süssen Wurden wird heil und Kraft gefunden“, kterou přidržují dva andílci. Tělo Krista s trnovou korunou je prověšeno do tvaru písmene Y s hlavou nachýlenou k pravému rameni a oběma nohama přibitýma hřeby. Zřasená bederní rouška je svázána k pravému boku. V horní části vertikálního břevna se nachází tabulka s nápisem INRI. Obličej Krista je natočený ke klečící postavě mnicha v řádovém rouchu (postava ztotožněná se sv. Františkem z Assisi), který objímá kříž v úrovni Ježíšových kolen a líbá Kristův probodený bok. V pravé ruce přidržuje knihu. Dřík a nástavec jsou ozdobeny ze čtyř stran reliéfní výzdobou s christologickým motivem. Na čelní straně nástavce pod patou kříže je motiv korunované postavy v honosném šatu vyvedené v kameni (pravděpodobně se jedná o Pražské Jezulátko) a dvou andělů, kteří po stranách odhrnují závoj. Celý výjev je orámován stylizovanou architekturou s nápisovou páskou s andílčí hlavičkou v horní části. Text je nečitelný (setřený). Pod výjevem Pražského Jezulátka se na čelní straně dříku soklu nachází motiv znázorňující dvojici andělů držících veraikon s otištěným obličejem Krista se svatozáří. Text v dolní části soklu je nečitelný. Boční západní strana nástavce je doplněna o starozákonní motiv „Povýšení měděného hada na kříž“. Výjev v Neštemicích znázorňuje stylizovanou krajinu rámovanou dvěma stromy připomínajícími cypřiše. Uprostřed je kůl s vodorovným břevnem, přes které je omotaný had. U paty kůlu vidíme postavu, která se modlí a hledí na hada, za ní je nejasná dvojice postav, pravděpodobně těch, kteří se na kříž nepodívali a zhynuli. Na západní straně dříku soklu je motiv „Svaté rodiny s andělem při návratu z Egypta do Izraele“. Ústřední trojice postav je vedená sv. Josefem v tóze s vakem na zádech a poutnickou holí v pravici, levou rukou drží za ruku malého Ježíše oděného v dlouhých šatech. Ježíš se přidržuje Panny Marie, jejíž šat je proveden obdobně jako u Josefa a Ježíše, jen má okolo hlavy šátek. V levé ruce drží uzlíček. Nad Kristem se vznáší postava anděla. Reliéf na východní straně nástavce je interpretován jako „Kristus před Pilátem“. Výjev je zasazen do interiéru, jak prozrazují dvě okna v pozadí a poodhrnutá drapérie vpravo. Vlevo vidíme ke kůlu připoutaného Krista, možná již s trnovou korunou. Na opačné straně sedí Pilát na vyvýšeném křesle. Mezi nimi je dominantní postava farizeje v dlouhém šatu, gestem pravé ruky ukazuje na Krista a levou rukou jako by se dotýkal Piláta. Na východní straně dříku soklu je v obdélném poli s vykrajovanými rohy ve tvaru čtvrtkruhu proveden monogram jména MARIA, přičemž druhé A chybí. Zadní nepohledová strana kříže je v nástavci doplněna o signaturu donátora a rok vztyčení kříže. Respektive rok dokončení kamenosochařské práce na kříži. Ve dvou řádcích je v obdélném poli uvedeno 1 F 8 / 1 S 8. Pod signaturou a vročením se na zadní straně dříku soklu se nachází v tuto chvíli neurčený výjev. V obdélném poli s vykrajovanými horními rohy je zřetelná stojící oděná postava otočená čelem k divákovi. V levé ruce třímá svitek s nápisem týkajícího se vysvěcení kříže v roce 1820 „Memoriale Perpetuum / Ex Voto M. DCCCXX“ (text se nedochoval v plném znění, jen jeho první část). Pravou ruku má postava vztyčenou. Hlavu má otočenou heraldicky vpravo a od úst jí plyne nápisová páska s textem. Pravděpodobně začínajícím slovem TEO. Pod vztyčenou rukou muže je vzrostlý strom s košatou korunou. .