kamenný kříž

Kamenný kříž na nízké základně kvadratické základně ve spodní části konvexně vyduté. Střed postamentu zaujímá pole vymezené páskovým ornamentem rámujícím rytý nápis: K WIESZI / CZTI A SLAWIE SW / ATEHO KRZIZE WI / STAVWIEL IOSEF BVC /HLOWSKI TEN CZAS / SAVCZ . FARARZEM PA / TER ISIDOR / ELGER. Na ořímsovanou patku nasedá hranolový kónický dřík, který je na přední straně opatřen nízkým reliéfem s výjevem Bolestné Panny Marie v mírném kontrapostu s hlavou nakloněnou k pravému rameni, se spjatýma rukama a srdcem probodeným mečem stojící na konvexně vyduté konzole přetažené přes zaoblenou soklovou římsu. Konzola zdobena rytou linkou. Dřík zdoben mělkou rytou linkou barokního tvarosloví, z něhož plasticky vystupuje zvonečkový ornament. Na římsu ve spodní části zdobenou draperií navazuje mohutný vrcholový kříž s hladkými zakončeními, který nese korpus Krista ve vysokém reliéfu. Hlava Krista s trnovou korunou skloněna k pravému rameni. Expresivně tesané tělo je zahaleno bederní rouškou, spojené nohy natočeny na levou stranu. Figura vytváří dynamický esovitý pohyb. V horní části vertikálního břevna nápisová páska s destičkami nesoucími jednotlivá písmena INRI. Ze zadní strany postamentu vyryta datace 1757.