socha sv. Jana Nepomuckého

V centru obce na návsi umístěna socha sv. Jana Nepomuckého. Výškově odstupňovaný sokl je umístěn na podestě o dvou schodišťových stupních ve středu novodobé ohrádky z nízké průběžné zděné podnože a kovového pletiva v ukotveného v rámech k nárožním sloupkům. Sokl je členěn z pravoúhlé přízemní podnože s navazujícím dříkem a ukončen vyloženou profilovanou dekovou římsou. Stěny soklu jsou hladké na čelní straně pak se sekaným letopočtem 1745. Vlastní socha je usazena na nízkou podnož s výžlabkovou profilací, na přední straně s ukotvením kovaného ramene k upevnění osvětlovacího tělesa. Na koruně hlavní římsy je umístěna novodobá svítilna kastlového typu s dvířky. Světec je podán v podživotní velikosti v mírném kontrapostu s vahou na levé noze a mírně pokrčenou předsunutou pravou nohou. Přes kontrapost probíhá tělem téměř rovná osa, porušena mírným náklonem hlavy k levému rameni. Svatý Jan je v klasickém ikonografickém pojetí jako kanovník v trojdílném oděvu s biretem na hlavě s pohledem před sebe, přičemž v levici dřží a pravicí přidržuje krucifix s korpusem Krista. Hlava je doplněna kovovu obroučkou svatozáře s pěticí pěticípých hvězd. Draperie šatu je téměř bez vzruchu s pravidelným řazením přímých svislých záhybů, zejména v partii pod levicí. Socha je celopovrchově polychromována. rozměry: sokl cca 0,4 . 0,4 m, výška cca 3 m materiál: kámen - pískovec, kov