socha sv. Notburgy

Pískovcová socha v polích JZ od obce, asi 100 m od silnice na Kněžice (po pravé straně), na zlomu terénní vlny. Celková výška asi 3,5 m. Socha otočena k východu. Nový čtvercový betonový základ. Na něm podstavec ze třech stran tvarovaný, vzadu hladký. Čtvercový sokl s ústupkem, oblounem a fabionem na horní straně. Střední díl dole zduřelý, odsazený s fabionem, stěny svislé. Zpředu plastické zrcadlo dole vykrajované a převýšené oblouky s nápisem. Na ostatních stranách ryté rámy. Na zadní (západní) straně nápis. (Nápisy čitelny jen při šikmém osvětlení.) Profilovaná hlavice. Nahoře na desce stojící bosá světice v dlouhém šatě, přes levou ruku přehozený plášť, levá ruka pozdvižená se vztyčeným (kovovým) srpem, pravá ruka přidržuje na prsou chleba, na krku šňůra perel. U pasu na levém boku 2 klíče. Vlasy v uzel, konce spadají na krk. Nad hlavou na železné tyčce zlacená paprsková svatozář. (Viz popis G.A.) Předmětem ochrany je socha na příslušném pozemku.