kostel sv. Anny se hřbitovem

Areál kostela sv. Anny se nachází ve východní části města, při hlavní silnici do Doudleb nad Orlicí. Hranice areálu jsou dány průběhem ohradní zdi, která současně vymezuje plochu hřbitova. Součástí areálu jsou hřbitovní kostel sv. Anny, kaple sv. Floriána, objekt někdejší márnice, nepůvodně umístěná socha Krucifixu a ohradní zeď se vstupními branami. Volně stojící orientovaná stavba kostela se nachází v západní polovině areálu. Za presbytářem kostela, jednou stěnou vložena do průběhu jižního úseku ohradní zdi, stojí kaple sv. Floriána. Márnice je umístěna zhruba naproti kapli, vložena je svojí severní stěnou do průběhu severního úseku ohradní zdi. Nepůvodně umístěná socha Krucifixu stojí při východním úseku ohradní zdi, zhruba v polovině jeho délky. Ohradní zeď obíhá přibližně obdélný půdorys s podélnou osou ve směru západ-východ. Je průchozí jednou hlavní branou a třemi bočními brankami. Hlavní brána je vložena do severního úseku ohradní zdi, nedaleko od severozápadního nároží. Při stejném nároží, v západním úseku ohradní zdi, je jedna z postranních branek. Další je v jižním úseku ohradní zdi, při památkově nechráněném, malém přízemním domku obdélného půdorysu (obydlen, kdysi sloužil jako domek hrobníka), který je vložen do jihozápadního koutu areálu. Třetí boční branka je vedena ve východním úseku ohrazení, při dalším památkově nechráněném přízemním objektu obdélníkového půdorysu, který je vložen do jihovýchodního koutu areálu. Čtvrtá boční branka, nepůvodní, je v jižním úseku ohrazení, poblíž kaple sv. Floriána. Zhruba v polovině severního úseku ohradní zdi se nachází původní, dnes zaslepená brána, architektonicky shodná s hlavní branou. Rovněž do severovýchodního koutu areálu je vložen malý přízemní objekt vystavěný nad obdélným půdorysem. Není památkově chráněn. Vně areálu, při jeho severozápadním nároží, stojí památkově chráněná socha sv. Vincence de Pauli (rč. 2305).