venkovská usedlost

Na SV konci obce ve svahu nad říčkou Bělou stojí dvoupodlažní do šířky komponovaný dům obdélného půdorysu s přilehlou stodolou a kůlnou. Zapuštění objektu do terénu způsobuje, že hlavní pohledové průčelí od příchozí cesty je dvoupodlažní, kdežto dvorní strana nepodsklepeného domu je jen přízemní. Dům je vystavěný z lomového bíle omítaného zdiva s řadou cihelných vyzdívek po mladších stavebních úpravách. Objekt je krytý sedlovou střechou se dvěma cihelnými komíny a s eternitovým pokryvem. Postranice střechy proražené na obou štítových stranách jedním osovým půdním oknem jsou vyskládané ze svislých prken. První a druhé podlaží objektu jsou na hlavním průčelí i obou bočních od sebe odděleny vystouplou kamennou římsou s dvoustupňovým profilem vyskládanou z lomového zdiva. Původní rozvrh oken je na hl. průčelí znečitelněn řadou pozdějších zazdívek a nových zásahů. V druhé (dnes zazděné) ok. ose levé poloviny průčelí je dveřní vstup s kamenným ostěním. Pravá kratší štítová strana domu má tři okenní osy, dvě obdélná zdvojená okna v přízemí. Ve střední ose mezi nimi pod spodní hranou lomenice štítu je zazděný kamenný (pískovcový?) čtvercový kvádr s reliéfním erbem v podobě dekorativní kartuše (s motivem kříže obklopeného třemi šesticípými hvězdami) s korunou a letopočtem 1701. Zadní jednopodlažní strana domu, v podstatě však hlavní vstupní, má tři dvojitá okna a jedny jednokřídlé novodobé dveře. Ze střechy vybíhá hmota vikýře s dřevěnými dvířky. Levá kratší strana domu má tři okenní osy, prkenný štít je mírně ustouplý a tak korunu zdiva zdi kryje plechová pultová stříška. Součástí areálu domu je hospodářské příslušenství stodoly, kůlny a drobnějších dřevěných přístavků. Obdélná stodola je z lomového zdiva se sedlovou (v levé části zvalbenou) střechou krytou taškami (při pohledu ze dvora pravá část stodoly s dřevěnou nástavbou patra) a provizorními lepenkovými pláty. Masa kamenného zdiva je v přízemní partii v celé tloušťce prolamována asi 1 m vysokými obdélnými štěrbinovými větracími otvory.