venkovský dům

Empírový přízemní dům se složitě tvarovanou mansardovou střechou leží uprostřed obce po levé straně silnice směr Solnice - Skuhrov nad Bělou. Objekt podélného půdorysu vystavěný ze smíšeného lomového a cihelného zdiva stojí v neoplocené zahradě na nárožní parcele bloku. Dvoustupňová mansardová střecha je kryta eternitem. Ze spodních ploch pultových střech se zvedá valbová střecha s jedním cihelným komínem. Postranní kratší strany stavby přechází do štítových ploch fabionovou římsou na níž dřevěné trámy vynášejí pultové stříšky. Čelní pohledové fasády: uliční strana a fasáda levé boční strany domu jsou členěné pilastry s plastickými hlavicemi vynášejícími stlačené oblouky slepých arkádových polí a profilovanou korunní římsu. Čtyřosé uliční průčelí se skládá ze tří obdélných oken a zvýrazněné vstupní partie (ve 2 ose zprava) s kamenným segmentově zakončeným ostěním portálu nad kterým se pne konvex-konkávní profilovaná frontonová římsa. Výplň kamenného rámu portálu tvoří zřejmě původní dvojkřídlé dveře s obdélnými výplněmi s kosočtverečný motivem a proskleným trojosým segmentovým nadsvětlíkem. Okna těchto dvou stran domu jsou dvojitá, s šesticí tabulek a profilovaným frontonem v podobě úseku přerušované průběžné horizontální a profilované římsy. Levé průčelí domu orientované do stromy porostlé zahrady tvoří nad přízemím a krátkou pultovou stříškou partie bočního štítu dělená do čtyř os pilastry. Obě střední osy vyplńují obdélná okna (pravé je dvojkřídlé osmitabulkové, levé bez okenních rámů vyplňuje dřev. deska), postranní osy tvoří mírně konkávně prohnutá trojúhelná křídla s proraženými větracími otvory, do půdního prostoru spodního patra střechy, v podobě nakoso položených oválů. K zadnímu zahradnímu průčelí domu se přimykají drobné přístavky cihlových zdí a dřevěný kůlnový přístavek s pultovou střechou. Pravá boční strana domu má přibližně v ose přízemí jednokřídlé z prken sbité dveře, v pravé polovině fasády drobné čtvercové okno a pod pultovou stříškou obdélný dřevěnými dvířky krytý do původně hospodářsky využívaných půdních střešních prostor. Štítová plocha plasticky nečleněná, jen se dvěma uzoučkými okny. K objektu patří i stodola stojící v zadní části zahradního pozemku.