sloup se sousoším sv. Jana Nepomuckého

Barokní sochařské dílo datované rokem 1716 a obnovené v roce 1883 je umístěno nedaleko kostela v Hrochově Týnci. Podstavec sousoší je trojdílný. Fundament tvoří sokl, v horní části profilovaný, následuje střední část, která je dole výrazně volutově rozšířená a v horní části má z obou stran volutové příložky. Na celé střední ploše je bohatá reliéfní výzdoba, uprostřed je vytesaná dutina ve tvaru šesticípé hvězdy. Na 120 cm vysokém dříku s nápisem na čelní straně stojí v obláčcích sv. Jan Nepomucký v životní velikosti. Světec stojí v kontrapostu v tradičním ikonografickém pojetí, je prostovlasý, se svatozáří s pěticí kovových hvězd. Na volutových příložkách po obou stranách pilíře byly umístěny dvě sošky andílků, vysoké asi 80 cm. Jeden andílek držící v rukou biret, druhý mučednickou palmu (atributy sv. Jana Nepomuckého). (popis L. Nováková 1995)