špýchar

Špýchar stojí v těsné blízkosti roubeného domu usedlosti čp. 28, se kterým ho spojuje dřevěná branka přiléhající na severní nároží. Hospodářská stavba je svým jihozápadním okapovým průčelím orientována ke komunikaci. Jedná se o patrový roubený špýchar krytý sedlovou střechou. Sklon svahu vyrovnává podezdívka z pískovcových kvádrů. Na podezdívce spočívají pilíře z pískovcových kvádrů (trojice v podélných průčelích) sahající do výšky přízemí. Pilíře vynášející roubené patro jsou opatřeny vápennou omítkou s naznačeným pravidelným kvádrováním. Mezi pilíře jsou vloženy trámy roubení s hliněnou vymazávkou opatřenou vápenným nátěrem. Vstup v jednoduchém trámkovém ostění je umístěn na severovýchodním průčelí obracejícím se do dvora usedlosti. Roubené patro špýcharu je od přízemí na JV a JZ průčelí opticky odděleno průběžnou pultovou stříškou (okapní římsou) vynášenou přesahy stropních trámu. Odvětrání patra obstarávají trojice obdélných otvorů na obou podélných průčelích. Oba štíty kryje jednoduché svislé bednění s přelištováním. Sedlová střecha nese pálenou krytinu v podobě obdélných drážkovaných tašek. K jihovýchodnímu průčelí špýcharu přiléhá drobná, převážně bedněná přístavba s pultovou střechou s cementových drážkovaných tašek. Jihozápadní stěna přístavby je vyskládána ze smíšeného obíleného zdiva.