měšťanský dům

Jednopatrový řadový městský dům v mírném svahu na jihozápadní straně Štěpánkovy ulice, na hloubkové parcele, zasahující až k městské hradbě. Sedlová střecha má novodobou plochou krytinu červené barvy. Po pravé straně dvora krátké křídlo. Souměrná pětiosá fasáda z období historismu má uprostřed domovní vstup se segmentovým neoslohovým portálem, v němž se zachovaly neorenesanční výplňové dveře s dekorativní mříží v nadsvětlíku. Nad portálem v přízemí je osazena obdélná zarámovaná deska s reliéfem pelikána krmícího mláďata od J. V. Myslbeka s letopočtem 1869. Vlevo od vstupu se zachoval obdobný portál vstupu do obchodu, původně uzavíraný krámcovými okenicemi, po nichž se zachovaly jen kované stěžeje. Vpravo od vstupu je novodobě upravený segmentový otvor výkladu obchodu s integrovaným vstupem, na místě staršího pravoúhlého výkladu. Vysoké přízemí ukončuje plochý kordonový pás na místě původní profilované římsy, na niž je vyzdviženo patro. Okna v patře, osazená původně v líci fasády, jsou uspořádána v rytmu 2-1-2. Jejich pravoúhlé orámování tvořilo s nadpražní římsou spojitý útvar, dosedající na parapetní pás. Průčelí je zakončeno profilovanou korunní římsou. (Nynější úprava fasády s barevně výraznými a tvarově deformovanými plastickými prvky je nevhodně silně zjednodušená, nerespektuje původně monochromní barevnost historismu.) Úsek hradby ve dvoře se nezachoval v původní podobě, ale je obezděn, - jako v Chrudimi ve většině případů – velkými pískovcovými kvádry.