městský dům Pelcův

Nárožní jednopatrový objekt v uliční zástavbě, s velmi plochou valbovou střechou krytou eternitovými šablonami, výškově navazující na jižní křídlo čp.57 (hrad). Průčelí do náměstí je v patře pravidelně trojosé s pískovcovým balkonem uprostřed, v přízemí nepravidelně dvojosé se vstupem z nároží. Do Břetislavovy ulice je průčelí dvojosé. Fasády člení omítaný sokl, profilovaná kordonová římsa, průběžná parapetní římsa s konzolkami pod okny 1. patra, šambrány oken s ustupující profilací a zalamované suprafenestry s neogotickou profilací, průčelí ukončuje profilovaná podstřešní římsa. V nárožní poloze v omítce stopy starší ryté bosáže. Přízemí člení pouze jednoduché prosklené výkladce, doplněné obdélnými vývěsními štíty. Balkonek v patře spočívá na dvou kamenných krakorcích, zábradlí je členěno kružbami s trojlisty, shora nízká kovová ohrádka. Barevnost: žlutý okr na ploše průčelí a tmavočervenohnědé plastické články, kámen režný. Interiér plochostropý, nezajímavý, bez památkové hodnoty.