měšťanský dům

Popis: Jednopatrový uliční řadový dům s pěti osou novodobou fasádou z roku 1889. Přízemí dominuje půlkruhově završený portál se středovou kartuší a volutovým nástavcem, ve 2. ose zleva. Zbylé okenní osy (1. a 3.) i větší plochu výkladce (4. osa zleva) rámují plastické šambrány s jednoduchým profilem. Fasáda přízemí má pásovou rustiku. První patro je odděleno kordónovou profilovanou římsou. Plocha 1. patra je vertikálně dělena pilastry s ionizujícími hlavicemi, obdélná okna rámují šambrány s ušima, pod okny jsou obdélné parapetní výplně, nad okny nadokenní zalamované římsy. Objekt kryje souběžně s ulicí posazená sedlová střecha s taškovou krytinou. Interiérová dispozice: vlevo do ulice je veliká vstupní renesanční síň - mázhaus přepažený chodbou. Má půlkruhovou valenou klenbu s hřebínkovými lunetami na kamenných pilastrech s profilovanými hlavicemi, s perlovcem a diamantovou patkou. Vpravo je prostor plochostropý. Za touto místností je prostor valeně sklenutý s trojúhelnými výsečemi, zkrácený světlíkem. Ze síně se nastupuje přímo na schodiště renesančním kamenným půlkruhovým portálem ve vrcholu s mušlí a diamantovanými soklíky, stejný portál je vlevo do chodby valeně zaklenuté. S ní sousedí další prostor s valenou půlkruhovou klenbou. Vzadu vpravo je další prostor valeně zaklenutý s hřebínkovými trojúhelnými lunetami. Dům má hloubkovou střední zeď v hlavní ose. První patro: na podestě dvouramenného schodiště jsou dvě pole křížové hřebínkové klenby, ve středním traktu vlevo valená klenba s lomícími se výsečemi. Ve střední zdi prvního patra jsou vloženy dva barokní portálky z 18. století. Zadní trakt je dvojposchoďový. Jediný kamenný sklep je pod středním traktem po pravé straně dispozice. (popis P. Panoch)