středověká ves Konůvky

Zaniklá středověká vesnice Konůvky, datovaná do období vrcholného středověku patří k typu krátké dvojřadé lesní lánové vsi seskupené podél osy potoka. Archeologický výzkum na lokalitě probíhal v letech 1960 až 1978 pod vedením D. Šaurové ze slavkovského muzea. Středověké osídlení se prostíralo v délce téměř jednoho kilometru v údolí širokém 40 - 60 metrů. Na lokalitě byly rozpoznány půdorysy 33 vesnických stavení po obou stranách potoka. Pro jejich dispoziční řešení ve tvaru písmene L se ujal termín "do háku". Všechny rozpoznané (33) i archeologickým způsobem prozkoumané půdorysy domů (10) jsou stejného typu. Pásy kamenného podložení ohraničovaly tříprostorové půdorysné členění (síň, jizba, komora), delší zeď probíhala vždy podél potoka. Místnosti jsou prostorné (cca 5 x 5 m), jedna kolmo na druhé dvě - „do háku“.