sklárna Stará Huť

V areálu sklárny se dochovaly základy hutní haly vnějších rozměrů 14,7x13 metrů. Jedná se o podezdívku sestavenou z nasucho kladených kamenů, širokou kolem 65 cm. Na ní původně spočívala dřevěná roubená konstrukce haly, do které se vcházelo z horní části svahu. Uprostřed haly byla umístěna tavicí pec, z níž se dochovalo pouze žárem do červena propálené dno rozměrů 2,9x1 m. Podle malých rozměrů pece sklářští odborníci odhadují, že v peci mohly být čtyři pánve, po dvou na každé straně. Na tavicí pec bezprostředně navazovala pec chladicí, ve které se zužitkovalo přebytečné teplo, Do ní se vkládaly ve velkých režných hrncích cihlově červeného povrchu hotové výrobky k postupnému chlazení, protože při prudké změně teploty by praskly. Kamenná konstrukce chladicí pece se dochovala do výšky téměř dvou metrů. Na její stavbu byl použit materiál shodný s podezdívkou haly. Stěny pece z něj byly sestaveny bez použití pojiva. Chladící pec měla po vypreparování obdélníkový půdorys rozměrů 2,75 x 6,5 m s delší osou kolmou na pec tavicí. Středem pece procházel 1,7 m široký šír (chodba), jehož horní valená klenba spojovaná maltou byla zřícená. Výška šíru byla ale dostatečná k tomu, aby jím mohla procházet obsluha a přikládat na topeniště tavicí pece a vyhrabávat z něj popel. Druhou činnost bezpečně potvrzovala souvislá černá vrstva popela na hlinité podlaze šíru. Vlastní chladicí prostor, který byl nad klenbou, se nedochoval. Zadní stěna chladicí pece, kterou se vstupovalo do šíru, byla s hutní halou propojena kamennými podezdívkami, vymezujícími obslužný koridor. Na podezdívce byla roubená konstrukce, jejíž nejspodnější trám byl proti posunu zajištěn zasunutím do „kapes“ v pilířích pece. Na této straně byla před halou dlažba z velkých plochých kamenů. Vyvážel se tudy odpad z výroby, čemuž nasvědčují i tímto směrem situované odpadové haldy. Před nimi jsou ještě patrné základy domu se sklípkem a na jiném místě je samostatný kamenný sklípek půdorysu 2,5x1,5 m. Obvod sklářského komplexu je částečně ohrazen zídkou vytvořenou z kamene sebraného na okolních pozemcích.