kostel sv. Jana Křtitele

Kostel sv. Jana Křtitele je orientovaný zděný objekt s obdélnou lodí, užším pravoúhlým presbytířem a malou předsíňkou na jižní straně. Sedlové střechy kryté šindelem, na hřebenu lodi hranolová dřevěná věžička se svisle kladeným lištovaným bedněním, zastřešená menší cibulí pokrytou měděným plechem a vrcholící kovovým křížem. Ve vrcholech štítů obvodových štítů jsou osazeny dva křížky, na východní straně starší, silně poškozený. Na průčelí ostře vržená stékavá hrubá režná šedá cementová omítka, hlazené šambrány a špalety oken bílé bílé v nárožích přiznány jednotlivě kvádry, kamenná ostění oken taktéž režná. Západní průčelí: do předsazené spodní části, vysoké asi 2 m a kryté plechem, je zapuštěno šest náhrobních desek. Nad ustoupením severní od osy je hrotité okno v hladké šambráně. nad ním v ose štítu v úrovni paty štítu kruhové okno v pískovcovém ostění se seříznutou hranou. Štít je trojúhelný. Jižní průčelí lodi: uprostřed přičleněn přístavek předsíně se sedlovou střechou. V jižním pohledu na přístavek jsou v ose vstupní dveře v pravoúhlém pískovcovém ostění s lištou, která však probíhá pouze na svislých částech. Dveře jsou dřevěné, jednokřídlé, s dvěma šikmými výplněmi a jednou hladkou. Jsou opatřeny kovanou úchytkou a tepanou podložkou pod klikou (zatřena vysokou vrstvou barvy). Po stranách od vstupu je vždy po jedné náhrobní desce (západní po r. 2005 přemístěna na východní bok předsíně). Nad vstupem probíhá oblounová římska a v trojúhelném štítu je vyveden štukový reliéf kříže. V západní i východní zdi přístavku je vždy jedno šestitabulkové okno s půlkruhovým záklenkem bez šambrány. Ze západní stěny přechází ústupek, k východu se kvůli klesání terénu zdánlivě zvyšuje. Ve spodní části jsou zapuštěny čtyři náhrobní desky, mezi nimi krucifix. Východně od předsíňky je v levé části okno v kamenném segmentovém ostění s parapetem staršího úzkého okna s okoseným bankálem a polodrážkou, zasklené šestihránky do olova. Napravo od něj je větší hrotité okno, zasahující pod ústupek, s hlazeným orámováním, hlubokou rozevřenou špaletou, zasklené vitráží. Presbyterium: obdélné, sedlově zastřešené, bez ústupku. V jižní zdi v levé část kněžský vchod s pravoúhlým pískovcovým ostěnímí s oblým prutem, v něm dřevěné jednokřídlé klasicistní dveře s dvěma šikmými výplněmi a s klasicistním vyráženým kováním. Nade dveřmi vpravo je vysoké lomené okno (2 x 6 tabulek) v kamenném okoseném ostění s kružbou a se středním prutem. Ve východní stěně presbyteria je složité hrotité kružbové okno v kamenné okosené špaletě, sesazené ze dvou kružeb (horní z užšího okna). Nad oknem je hladký omítkový kříž s trojlistými rameny. Na severní straně presbyteria je okno totožné s oknem strany jižní a dále jsou zde čtyři cennější náhrobní desky z 18. a 19.století. Severní průčelí: opěr s ustoupením s plechovým krytem. Pod přesahem střechy je konzola východního štítu lodi, z červeného pískovce, zespodu okosená, silně zvětralá. Při zemi osazeny tři pískovcové náhrobky a obdélné dvoutabulkové okno s klasicky členěnou kovovou mříží. Vlevo je hrotité okno s novodobou vitráží v hladké štukové špaletě (stejné jako na jižním průčelí). Vpravo je okno kruchty, stejné jako na jižním průčelí, avšak parapet je nad ústupkem. Ve zdivu jsou osazeny náhrobní desky od 16. do 19.století, řada se sochařskou výzdobou. Zejména na jižní a východní zdi presbytáře jsou osazeny menší epitafy z 19. století.