venkovská usedlost

Poličský dvorec čtyřboký, štítovou stranou obrácený k vedlejší komunikaci, obytný trakt rovnoběžně se stodolou a kůlnou. Vzadu původně chlévy, nyní sociální zařízení. V pokračování obytného traktu mimo půdorys dvorce přistavěn dozadu výměnek o sto let později. Stavebním materiálem jsou roubené trámy, smíšené zdivo a bedněná prkna. Vpředu mezi obytnou světnicí a stodolou s vjezdem je komora nikoliv špýchar. Mezi komorou a světnicí je vstup dveřmi do krytého zápraží. Před světnicí zahrádka, vzadu sad. Obytnou část tvoří světnice a dvě komory, dále síň s komínovým tělesem, třetí komora. Přistavěný výměnek tvoří světnice, síňka a komora. Vstup ze zápraží do síně, odtud do světnice, komory a klenutého sklípku. Světnice a přilehlé komory za ní i síň jsou roubené. Výměnek roubený jen částečně.Krovová konstrukce obytného traktu je samonosná, na podstavkách, v průčelí podstávky nyní jednoduché. Střecha bedněná, krytina lepenka (původně byly šindele a eternit). Štít svisle bedněný laťkový,s kabřincem bez záklopy s podlomenicí. Ve světnici dvě okna novější do předzahrádky, jedno malé okénko do dvora. Strop trámový povalový. V bývalých chlévech, které byly zděné kamenné, je nové soc. zařízení. Stodola původně roubená je nyní vyzděná a má novou střešní konstrukci. Přední komora (v místech, kde u jiných statků bývá špýchar) je bedněná. Ve všech prostorách mimo světnici jsou nové záklopy a nové podlahy . Dispozice je zachována (dle majitele je stejná jako má Boškův statek na Veselém kopci). 1. dům, 2. stodola s kůlnou, 3. bývalé chlévy, 4. komora